Жълт код за потенциално опасно време заради вятър обяви НИМХ в цялата

...
Жълт код за потенциално опасно време заради вятър обяви НИМХ в цялата
Коментари Харесай

Силен вятър и по-студено време днес, 17° в петък |

Жълт код за евентуално рисково време поради вятър разгласи НИМХ в цялата страна за през днешния ден, 8 февруари. Ще духа мощен северозападен вятър с пориви до 20-25 m/s. С него ще нахлува леден въздух.

В планинските региони ще вали сняг, а в низините - дъжд или влажен сняг. През деня преваляванията от запад на изток ще стопират, най-късно по здрач в крайните югоизточни региони. Облачността над Западна България ще намалее и след обяд тук-там времето ще е до слънчево време, а на изток ще се задържи най-вече облачно.

Минималните температури ще са сред минус 3° и 2°, в София към минус 2°. Максимални: между 3° и 8°, в София - към 4°.

В планините ще е прохладно със мощен, по високите и открити елементи до плевел северен вятър. Ще е най-вече облачно с превалявания от сняг, които след обяд ще отслабват и стопират. Има условия за виелици и снегонавявания. Температурите ще се намалят и оптималната на 1200 метра ще е към минус 3°, на 2000 метра - към минус 10°.

Над Черноморието ще е облачно, основно в часовете до обяд с превалявания от дъжд и влажен сняг. След обяд преваляванията ще стопират, най-късно в южните региони. Ще е прохладно със мощен северен вятър, който вечерта краткотрайно ще отслабне. Максималните температури ще са 5°-7°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, след обяд по южното крайбрежие краткотрайно до 5 бала.

Атмосферното налягане ще се покачва и към обяд към този момент ще е по-високо от междинното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 34 мин. и залязва в 17 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 14 мин.

През идващите дни бързо ще се затопли и в петък оптималните температури ще са сред 12° и 17°. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, след това от запад-югозапад. В сряда преди обяд облачността ще е към момента най-вече забележителна, на обособени места ще прехвърчи сняг. Следобед облачността ще понижава, над доста региони ще е до най-вече слънчево. В четвъртък и петък времето ще е слънчево. В обособени региони в равнинната част от страната при намаляване напразно заран ще е мъгливо.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР